Ομιλητές

Αντώνιος Μπρούμας, υπ. Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο του Westminster, Λονδίνο

 Ο Αντώνης Μπρούμας είναι δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα τεχνολογίας, ανεξάρτητος ερευνητής και ακτιβιστής των ψηφιακών δικαιωμάτων. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακά διπλώματα στη φιλοσοφία του δικαίου (Πανεπιστήμιου Αθηνών) καθώς και στο δίκαιο πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Πανεπιστήμιο Strathclyde, UK). Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Westminster. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει επίσης συνεισφέρει επιμέρους κεφάλαιο σε σχέση με τα ψηφιακά δικαιώματα στον συλλογικό τόμο "Handbook of Media Law and Policy" του διεθνούς εκδοτικού οίκου "Routledge". Τα βασικά του πεδία ενδιαφέροντος, έρευνας και συγγραφής επικεντρώνονται γύρω από τη διάδραση του δικαίου, της τεχνολογίας και της κοινωνίας. Ο Αντώνης ασκεί σήμερα ενεργή δικηγορία με έμφαση στον κλάδο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και είναι αρχισυντάκτης του ιστοτόπου νομικού ενδιαφέροντος www.lawandtech.eu.


Παπαρίζος Αντώνης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου

Ο Αντώνης Παπαρίζος κατάγεται από τον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στην Πάνειο τότε Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, και ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης πραγματοποίησε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στο Παρίσι Ι- Πάνθεον Σορβώννη. Ελαβε την Διδακτορική του Διατριβή d'Etat στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 2 και εντάχθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο σήμερα υπηρετεί από την θέση του Καθηγητή. Το κύριο γνωστικό του πεδίο είναι η "Κοινωνιολογία της Θρησκείας", έχει όμως, υπαγόμενος στην δυναμική του γνωστικού του αντικειμένου,  να στραφεί ερευνητικά και με τα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα, με τους τρόπους παραγωγής στην ιστορία και τις διαδικασίες αναπαραγωγής και μετασχηματισμού των κοινωνιών σε άλλους πολιτισμούς κυρίως της Μεσογείου, με την Ανθρωπολογία, την Ψυχολογία  και την Ψυχανάλυση. Εχει δημοσιεύσει σε περιοδικά της Ελλάδας και του Εξωτερικού, έχει συγγράψει ερευνητικές μελέτες και έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Εμμανουήλ Κωνσταντόπουλος, κλινικός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής

Ο Εμμανουήλ Κωνσταντόπουλος είναι Κλινικός Ψυχολόγος και Ψυχαναλυτής. Εργάστηκε για χρόνια σε διάφορους ψυχιατρικούς και νοσοκομειακούς θεσμούς και είναι Διδάκτωρ ψυχαναλυτικής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Paris 7.

Διονύσης Καββαθάς, Επ. Καθηγητής φιλοσοφίας και Αισθητικής των Μέσων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Διονύσης Καββαθάς είναι Επίκουρος Καθηγητής [professeur assistant] της Φιλοσοφίας και Αισθητικής των Μέσων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει κείμενα με θέματα που αφορούν στην αισθητική λειτουργία των μέσων, «γραφή», «εικόνα» και «μουσική», και έχει μελετήσει την ιστορική μεταγραφή τους μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι διευθυντής δύο επιστημονικών σειρών (Αesthetica και Φιλοσοφία  και Αισθητική των Μέσων) που εξετάζουν τις τεχνικές οργάνωσης του κοινωνικού χώρου και του ιστορικού χρόνου και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού αληthεια. Έχει γράψει πολυάριθμες βιβλιοκριτικές στον αθηναϊκό ημερήσιο τύπο. 

Νίκος Παπαδημητρίου,  Επιμελητής Αρχαιοτήτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Ο Νίκος Παπαδημητρίου σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας. Από το 2003 εργάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου μεταξύ άλλων ασχολείται με την ψηφιοποίηση των συλλογών και την προβολή τους στο δικτυακό τόπο του μουσείου και σε δικτυακές πλατφόρμες (Europeana, Google Art, κτλ.). Τα μουσειολογικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σχέση μουσείων και συλλογικής μνήμης και τις επιδράσεις των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας στον τρόπο πρόσληψης του παρελθόντος. Την άνοιξη του 2014 οργάνωσε το σεμινάριο 'Μνήμη και κοινωνία', με τη συμμετοχή ειδικών από διάφορα ερευνητικά πεδία και αντικείμενο την κοινωνική λειτουργία της μνήμης.


Μαρίνα Σάρλη 


Η Μαρίνα Σάρλη είναι σύμβουλος στη SEFA, έναν ευρωπαϊκό μη κυβερνητικό οργανισμό για την εναλλακτική και ηθική οικονομική ανάπτυξη, ιδρύτρια και συντονίστρια της ελληνικής Τράπεζας Αναμνήσεων, ιδρύτρια και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Fair Trade Hellas και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Concord.Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Γεωπονική εργάστηκε ως διευθύντρια εθελοντικών διεθνών δράσεων στην ELIX, μια ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση, μέλος του δικτύου συνεργασίας των ευρωπαϊκών εθελοντικών οργανισμών, που διοργανώνει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά εθελοντικά έργα. Το 2007 έγινε διευθύντρια της ELIX.Έχει μακρόχρονη εμπειρία στη διοίκηση οργανισμών κοινωνικής πολιτικής ως ιδρύτρια πρόεδρος της Fairtrade Hellas. Έχει επίσης εργαστεί ως εθελόντρια σε πολλούς οργανισμούς όπως η ActionAid και η Διεθνής Αμνηστία και είναι ανάδοχος γονέας από το 2008. Από το 2009 ως το 2011, εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο DARE forum της Concord. Συμμετείχε στο έργο DEEP EUROPE AID της Concord τον Ιούνιο του 2011 στη Φινλανδία. Εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Concord τον Ιούνιο του 2012. Ίδρυσε την Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων το 2011 με στόχο να χρησιμοποιηθούν τα Νέα Μέσα σε ένα έργο πολιτιστικής και κοινωνικής αξίας με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

 Παναγιώτης Μπαμίδης, Επίκ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.



Ο Παναγιώτης Μπαμίδης είναι επίκουρος καθηγητής πληροφοριακών συστημάτων εκπαίδευσης στην ιατρική και ηγείται της ομώνυμης ομάδας εργασίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Έχει υπάρξει συντονιστής σημαντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κύριος ερευνητής σε περισσότερες από 25 διεθνώς χρηματοδοτούμενες μελέτες. Διετέλεσε πρόεδρος των Διεθνών Συνεδρίων SAN2011, MEDICON2010, 6th GASMA/IAA 2010, iSHIMR2005, iSHIMR2001, ενώ έχει διοργανώσει μια σειρά ημερίδων στα πλαίσια διεθνών συνεδρίων και προγραμμάτων.Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στις εφαρμογές της ιατρικής πληροφορικής, της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και των τεχνολογιών διαδικτύου στην ιατρική εκπαίδευση, στη διαχείριση της ιατρικής πληροφορίας και την οργάνωση/διασύνδεση των υπηρεσιών υγείας, στη διασύνδεση ανθρώπου-μηχανής και τη μελέτη του συναισθήματος μέσα από την εφαρμοσμένη νευροεπιστήμη, στην υποστήριξη και εκπαίδευση ατόμων/ομάδων με ειδικές ανάγκες, όπως και στην ανάλυση βιο-σημάτων και ανάπτυξη βιο-αισθητήρων. Είναι τέλος μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Το Νοέμβριο του 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας του Α.Π.Θ, για την ερευνητική του δραστηριότητα ως μέλος ΔΕΠ -νέος ερευνητής σε χρηματοδοτούμενα έργα.

Γιώργος Καρυδάκης, Λέκτορας/Κύριος Ερευνητής UoAegean/ECE.NTUA


Ο Γιώργος Καρυδάκης είναι Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου και ερευνητής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων  Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 2009 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 2004 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως συνεργαζόμενος διδάσκων στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο της Στερεάς Ελλάδας. Την τελευταία δεκαετία έχει εργαστεί σε πολλά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EU FP6, FP7, IP and STReP Research & Development projects). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη Συναισθηματική Υπολογιστική, στην Επικοινωνία Ανθρώπου Μηχανής, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στην Αναγνώριση Προτύπων, στην Επεξεργασία Εικόνας και στις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες, στις Υπηρεσίες Διαλειτουργικότητας Μεταδεδομένων  και στην Ψηφιοποίηση, Διατήρηση, Εμπλουτισμό και Διάδοση του Πολιτισμικού Περιεχομένου.

Σταμάτης Σχιζάκης, Βοηθός Επιμελητής Τμήμα Συλλογών/Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων  Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ο Σταμάτης Σχιζάκης είναι ιστορικός τέχνης και επιμελητής. Σπούδασε Ιστορία και θεωρία τέχνης και φωτογραφίας στο πανεπιστήμιο του Derby και Ιστορία Τέχνης στο Goldsmiths College. Εργάζεται από το 2005 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αρχικά ως ιστορικός τέχνης στον τομέα τεκμηρίωσης και αργότερα ως βοηθός επιμελητής στον Τομέα Φωτογραφίας και Νέων Μέσων. Έχει συνεπιμεληθεί (μαζί με την Τίνα Πανδή) τις εκθέσεις “Μπία Ντάβου. Αναδρομική” (2008) και “Δημήτρης Αληθεινός, Αναδρομική” (2013) καθώς και τις εκθέσεις “Γιώργος Δρίβας (un)documented” (2009), “Ρένα Παπασπύρου, Φωτοτυπίες απευθείας απ’την ύλη, 1980-1981” (2011), “Μαριάννα Στραπατσάκη, Άδηλοι τόποι-Απέραντο Λευκό” (2011), “Άγγελος Πλέσσας, The Angelo Foundation School of Music” (2011), “Γιώργος Ξένος, Πορεία, Νούμερο 163” (2012) κ. α.

Λήδα Μαντζουράνη, Project Manager, Culturplay
Η Λήδα Μαντζουράνη είναι ιδρυτικό μέλος της Culturplay, νέας εταιρείας με αντικείμενο τα ψηφιακά παιχνίδια και τις εφαρμογές που προωθούν τη χρήση και την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, είναι συνεργάτης του Future Library, μη-κερδοσκοπικού οργανισμού που σχεδιάζει και υλοποιεί αναπτυξιακά προγράμματα για τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντά της αποτελούν  οι νέες μέθοδοι μετάδοσης της γνώσης, οι νέες τεχνολογίες και τα  διεπιστημονικά έργα. Έχει προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, μεταξύ άλλων, σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, διεπιστημονικά προγράμματα. Ολοκλήρωσε σπουδές στην Σύγχρονη Ιστορία, με μεταπτυχιακό στον Πολιτισμό και Επικοινωνία στην Αγγλία και μεταπτυχιακό στην Ιστορία του Βιβλίου και των Ψηφιακών Μέσων στην Ολλανδία.  

Κασαπάκης Βλάσιος, Υπ. Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.  

Ο Κασαπάκης Βλάσιος είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο διδακτορικής διατριβής «Σύνθεση Διάχυτων και Διαπραγματικών Παιχνιδιών Ρόλων: Σχεδίαση, Ανάπτυξη και Αξιολόγηση ενός Ερευνητικού Πρωτοτύπου». Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2007) και έχει επίσης αποφοιτήσει από το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2007). Έχει διεξάγει έρευνα στα πεδία των κινητών και διάχυτων παιχνιδιών και συστημάτων και είναι συγγραφέας 8 επιστημονικών δημοσιεύσεων. Υπήρξε διδάσκων ως Π.Δ. 407/80 στο μάθημα τρίτου εξαμήνου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών με τίτλο «Προηγμένα Θέματα Εικονικής Πραγματικότητας» (2010-2011) καθώς και σε ποικίλες διάλεξεις και σεμινάρια με θέμα τα διάχυτα παιχνίδια και τον σχεδιασμό παιχνιδιών. Τέλος υπήρξε μέλος της επιτροπής του ICIW 2014 και εξωτερικός συνεργάτης του ερευνητικού προγράμματος eCOMPASS eCO-friendly urban Multi-modal route PlAnning Services for mobile uSers. Σήμερα εργάζεται ως βοηθός ψηφιοποίησης κίνησης στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και ως εκπαιδευτής στα προγράμματα e-Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Δάφνη Λάππα, Ιστορικός, Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (Λευκωσία, Κύπρος)
 
Η Δάφνη Λάππα σπούδασε ιστορία στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, της Αθήνας και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, ενώ πρόσφατα υπήρξε υπότροφος του Institute for Religion, Culture and Public Life του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την έννοια και τις πραγματικότητες της θρησκευτικής και εθνοτικής συνύπαρξης στην Ανατολική Μεσόγειο (17ος-20ός αι). Ενδιαφέρεται επίσης ιδιαίτερα για την χρήση των νέων τεχνολογιών στην ιστορία, με έμφαση στην ψηφιακή χαρτογράφηση (historical GIS) και τα διαδικτυακά παιχνίδια, ως εργαλεία διάχυσης της ακαδημαϊκής ιστορίας στη δημόσια σφαίρα. Από το 2011 έχει την θέση της ερευνήτριας στον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας στην Λευκωσία, όπου συντονίζει το πρόγραμμα “Nicosia: The Story of a Shared and Contested City”. Το πρόγραμμα στοχεύει στην παραγωγή μιας οπτικής αφήγησης της ιστορίας της Λευκωσίας στον 20ό αιώνα με βάση χάρτες της εποχής.

Γιώργος Γεωργόπουλος,Game Developer,Hellenic Game Developer's Association 

Ο Γιώργος Γεωργόπουλος αναπτύσσει video games συνεργαζόμενος με εταιρείες του χώρου.Παράλληλα έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη εφαρμογών που θέτουν σε πρακτική χρήση τεχνολογίες Natural User Interfacing σε τομείς όπως ο αυτοματισμός σπιτιού,η φυσιοθεραπεία και η αθλιατρική.Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Δημιουργών Ψυχαγωγικού Λογισμικού (HGDA) και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.Διοργανώνει και συντονίζει τακτικές συναντήσεις των game developers.